Wednesday, June 3, 2009

Abort: Vitenskap og Legalitet


- hvorfor abort før den 20. uke av svangerskapet er moralsk forsvarlig og burde være lovlig.

Et foster kan ikke overleve utenfor livmoren før den 20. uke av svangerskapet. Fødsel før denne tid er derfor ikke mulig. Organutviklingen som er nødvendig for overlevelse forekommer mellom den 20. og 24. uke. Abort etter at fosteret har mulighet til å overleve utenfor livmoren forekommer sjelden. Som regel når barnet allerede er dødt eller ikke kan fødes på grunn av skade på livmoren, men likevel må bli fjernet for å redde morens liv. I nesten alle tilfeller er abort etter den 20. uken verken trygt eller nødvendig.

Før den 20. uke har fosteret ikke utviklet en fungerende cortex – en del av hjernen som har en nøkkelrolle når det gjelder blant annet hukommelse, sensoriske prosesser, tenkning og bevissthet. En tilstand uten fungerende cortex er medisinsk ansett som en tilstand av død. En person uten fungerende cortex kan ikke bli drept, siden personen allerede er død – det er kun en livløs kropp igjen. Ergo, et foster uten en fungerende cortex kan ikke bli drept, for det er ennå ikke en ”person”.

Et foster uten fungerende cortex kan ikke utvikle en individuell personlighet. Ergo, kan ikke en ”person” eksistere før den 20. uken av svangerskapet. Kun personer kan ha menneskerettigheter. Et foster uten fungerende cortex er ikke en person. Ergo, et foster kan ikke gis en menneskerettighet til liv. Det betyr at abort ikke krenker en persons rettighet.

En mus er et nevrologisk aktivt vesen. Og selv om musen ikke har en kompleks cortex, har den en hjerne som er kompleks nok til at den kan føle smerte. En mus fortjener derfor en viss grad av moralsk hensyn. Noe som er grunnen til at vi bør ha forbud mot å slakte dyr uten bedøvelse. Men et foster kan ikke føle smerte. Den nevrologiske strukturen nødvendig for å registrere og lagre sensasjon av smerte eksisterer eller fungere ikke før i den femte måned av svangerskapet.

Et foster kan ikke føle mer smerte enn en pasient under full narkose på et operasjonsbord. Og et foster har ikke en individuell personlighet, noe mer enn et hjernedødt menneske. Uten følelse av smerte eller tap av personlighet, forårsaker ikke abort noen betydelig skade og krenker ikke en persons rettighet til liv. Abort før den 20. uke av svangerskapet er derfor moralsk forsvarlig og burde være lovlig.

Abortlover bør være liberale. Undersøkelser viser at desto strengere abortlov, desto flere kvinner dør. Strenge abortlover fører ikke til færre aborter, men vil ofte føre til en økning i antall svangerskapsavbrytelser. Men der hvor abort er forbudt eller ansett som umoralsk, vil kvinner ofte få utført utrygge aborter - svangerskapsavbrytelser under utrygge forhold av personer uten tilstrekkelig kompetanse.

Utrygge aborter forårsaker at over femti tusen kvinner dør hvert år og millioner av kvinner får langvarig skade eller sykdom. I tillegg, koster utrygge aborter et samfunn mer enn hvis kvinner kan få utført abort på et sykehus eller en helseklinikk, utført av kompetent helsepersonell, og under hygienisk og medisinsk forsvarlige forhold.

Konklusjon er at abort før den 20. uken av svangerskapet er moralsk forsvarlig, burde være lovlig, og abortloven bør være liberal. Dette betyr imidlertid ikke at abort burde brukes som et alternativ til prevensjon, og seksualundervisning bør gis til alle for å forhindre uønskede svangerskap.


Referanse:
Debate between Richard Carrier and Jennifer Roth: On The Issue of Abortion

3 comments:

 1. Godt å lese dette....
  Jeg skal på sykehuset for en abort i morgen og har vært kjempe usikker og vurdert det i 2uker nå...
  Det jeg har vært mest redd for er om fosteret føler noe og om det allerede har blitt en person.. Men det du skriver her gjør det hvertfall litt bedre...

  ReplyDelete
 2. Dette var trist.
  Når det har skjedd en befruktning så er det et menneske inne i magen som utvikler seg. Folk må ikke lese dette og bli oppmuntret til å ta abort! Det er barn inni magene deres! Dere er mammaer! Hvis disse barna hadde kunnet snakket, hva tror dere de ville ha sagt da? Kanskje de hadde ropt "Mamma! Jeg vil møte deg mamma,jeg er glad i deg. Jeg kjenner deg, jeg bor inne i deg."
  Det er en plan for alle liv, og disse barna er skapt i Guds bilde, elsket og kjent.
  Hvem er vi til å si at disse barna ikke har rett til å bli født, når vi selv har blitt født.
  Vær så snill og tenk dere om, det er snakk om liv eller død!

  ReplyDelete
 3. Hvis det er en plan for alle liv, hvorfor stoppet ikke Gud katastrofen på Haiti?

  ReplyDelete